יו אנד מור יועצים בע״מ

הערכת שווי חברה או עסק

הערכת שווי חברה הינה תהליך מורכב הכולל ניתוח כלכלי על מנת לאמוד את שווי הפעילות או המניות של חברה או עסק.
הערכת השווי מבוססת על שימוש בשיטות ובכלים מקצועיים יחודיים. יו אנד מור יועצים, מספקת את הכלים, הניסיון והמומחיות, על מנת להבטיח לכם תוצאות מקצועיות ומהימנות של הערכות שווי. בעמוד זה ריכזנו עבורכם מידע שימושי שיסייע לכם להבין טוב יותר את הנושא. למידע נוסף, אנא פנו אלינו ונשמח לעזור.

מתי נדרש לעשות הערכת שווי חברה?

ניתן לבצע הערכת שווי לצורך מגוון רחב של מטרות, וביען היתר לצורך ביצוע תהליכים כגון מיזוג, רכישה או הקצאת מניות. לדוגמה, חברה המתכננת לרכוש חברה נוספת או למזג לתוכה פעילות עסקית אחרת תבצע הערכת שווי כדי להבין את הערך הנכון של החברה הנרכשת או הפעילות הממוזגת במסגרת העסקה. מקבלי ההחלטות בחברה ישתמשו בתוצאות ההערכה הזו על מנת לקבוע את תנאי הרכישה או המיזוג. גם במסגרת הליך משפטי, הערכת שווי עשויה להידרש על מנת לקבוע את ערך הנכסים או העסקה בעקבות תביעה משפטית, גירושים או נסיבות אחרות. במקרים אחרים, הערכת שווי עשויה להידרש על ידי רשויות המס עשויים לדרוש הערכת שווי מביצוע פעולות של מכירה, רכישה, העברות פעילות וכו', בין צדדים קשורים למשל. בכל אחד מהמקרים הללו, תהליך ההערכה משמש ככלי חשוב לקבלת החלטות מושכלות ומבוססות על מידע כלכלי וחשבונאי.

כאשר מתכננים רכישה או מיזוג עסקים, הערכת שווי חברה משמשת ככלי בסיסי וחיוני להבנת הערך הכלכלי של העסק או הפעילות הנרכשים. הליך הערכה כולל את מרכזי הרווח, הנכסים, המניות, והפוטנציאל העתידי של העסק הנרכש או הממוזג. הערכת השווי מסייעת לצדדים לקבוע את ערך העסק בהתאם לנתוניו הכלכליים בעבר, לרבות צפי לעתיד. במקרה של מיזוג הערכת השווי מסייעת לבחון את הפוטנציאל הכלכלי של ההתנהלות העסקית המשולבת.

 

לעיתים עסקים נדרשים לבצע הערכת שווי חברה לצורך התמודדות עם רשויות המס. זה עשוי לקרות במקרים של מכירה או רכישה של נכסים ופעילויות, בדרך כלל בין צדדים קשורים, או צדדים העשויים להיחשב קשורים בעיני רשויות המס. באמצעות הערכת השווי, ניתן לבצע את העסקה בין הצדדים הקשורים בערך שוק וכן ניתן להגן על שווי העסקה בפני רשויות המס כך שהצדדים ישלמו מס אמת על העסקה.

 

במקרים של הליך משפטי כמו גירושים או תביעה משפטית, נדרשת הערכת שווי חברה או עסק, כחלק מההליך המשפטי. במקרה של גירושים, הערכת השווי תשמש לקביעת ערך החברה או העסק של אחד מבני הזוג (או שניהם), לצורך איזון המשאבים בין בני הזוג. במקרים של תביעה משפטית, הערכת השווי תקבע את הנזק או הפיצוי המגיע לאחד הצדדים המעורבים בהליך המשפטי. לעיתים אנו ממונים כמעריך שווי מטעם הסמכות המשפטית (בית המשפט, בית הדין, הבורר או המגשר) ובמקרים אלו הערכת השווי תשמש עבור הסמכות המשפטית ככלי אמין המאפשר לגורם השיפוטי להגיע להכרעה נכונה עבור הצדדים בסכסוך המשפטי.

 
בוא נדבר על העסק שלך

מחפשים את הצוות הנכון שילווה אותך בתהליך ההערכת שווי חברה או עסק? רוצים לדעת יותר פרטים על הערכות שווי וכמה עולה השירות?
התקשרו או השאירו פרטים ונחזור אליכם.

הערכת השווי אינה רק תהליך חישובי. היא תלויה גם במיומנות חשבונאית, כלכלית ועסקית שמטרתה לגלות את השווי האמיתי הנובע מהנתונים הכלכליים "היבשים".

רו"ח שי ונה

שי ונה רואה חשבון מודיעין ריבועי
תהליך העבודה

שלבי הכנה של הערכת שווי חברה

תהליך העבודה של הערכת שווי חברה או עסק נחלק למספר שלבים:

01

שלב 1
איסוף מידע

איסוף מידע מקיף על החברה, הפעילות העסקית והסביבה העסקית שבה היא פועלת. כלל המידע מתועד וישמש לניתוח מדויק בשלבים הבאים.

02

שלב 2
ניתוח מידע

הבנה מעמיקה של נתוני העבר בשילוב עם עם המגמות העסקיות וביצוע של התחזית העסקית בהתאם

03

שלב 3
כלי הערכת השווי

שימוש בשיטות ובכלי הערכת שווי מקובלים לצורך קביעת השווי הכלכלי של החברה, העסק או הפעילות הנבחנת באופן אובייקטיבי ומדויק.

04

שלב 4
מסמך הערכת השווי

הפקת מסמך הערכת השווי הכולל את כל הממצאים, הניתוחים והמסקנות וישמש לקבלת החלטות עסקיות, מקצועיות או משפטיות

פירוט נוסף על הכנת הערכת שווי חברות ועסקים בהמשך דף זה.

תוכנית עיסקית לעסק קטן שי ונה
יו אנד מור יועצים בע"מ

מלווים אותך להצלחה!

מלווים אותך להצלחה!
צוות יו אנד מור יועצים בע"מ, בהובלת רו"ח שי ונה, בעל ניסיון בהגשת מאות הערכות שווי חברות ועסקים (חלקן כממונה מטעם בתי המשפט, בתי הדין, בוררים ומגשרים), ישמח לעמוד לשרותך, בביצוע הערכת שווי, ליווי או יעוץ.

צוות המשרד כולל רואי חשבון, כלכלנים ומנהלי חשבונות, העובדים בשיתוף פעולה לצורך ביצוע הערכת השווי.
משרדנו גם מלווה צדדים להליכים משפטיים, בעניין הערכות שווי כאשר ממונה מומחה אחר מטעם בית המשפט או בית הדין.
עם ניסיון של מעל 20 שנה בהערכות שווי ובייעוץ עסקי וכלכלי, במגוון רחב של ענפי פעילות, אתם יכולים להיות בטוחים שאתם בידיים טובות. בנוסף לביצוע הערכות שווי, אנחנו עוסקים בין היתר בעריכת תוכניות עסקיות, עריכת חוות דעת להליכים משפטיים, מתן שירותי ניהול כספים, חשבות במיקור חוץ לעסקים וחברות ותחומי ייעוץ נלווים, יעוץ משכנתאות ויעוץ לכלכלת המשפחה.
העבודה איתנו מתאפיינת ביחס אישי לצד ייעוץ מקצועי בלתי מתפשר וזמני תגובה מהירים.

המלצות

מה אומרים עלינו הלקוחות

הנה מה שלקוחות יו אנד מור מספרים על חווית העבודה עם רו"ח שי ונה וצוות המשרד. 

רו"ח שי ונה נתן לנו שירות מהיר ומקצועי. במהלך העבודה איתו שי והצוות היו זמינים וקשובים לצרכינו. אני ממליץ בחום לכל מי שמחפש לעבוד עם מקצוענים
יאיר קרני, (יזם ואיש עסקים)
עבדתי עם רו"ח שי ונה וחברת יו אנד מור יועצים, בפרויקטים משותפים. שי מקצוען, בעל ראייה רחבה ולפי הצורך מקפיד על פרטים, זמין, שירותי והגון.
רחלי קוממי (שותפה במשרד קוממי רו"ח)
מידע שימושי

גישות ושיטות להערכת שווי חברה

קיימות מספר שיטות שונות לביצוע הערכת שווי ומקובל לנקוט באחת או בשילוב ביניהן לפי אופיו של העסק והתחזיות לגבי המשך פעילותו. בחירת השיטה להערכת שווי החברה, תלויה בעיקר באופי פעילות החברה והסטטוס שלה - למשל, חברה ותיקה ובעלת פעילות לטווח הארוך הנראה לעין, חברת הזנק (סטארט אפ), חברת אחזקות ללא פעילות עצמאית, חברה בחדלות פירעון וכדומה.
להלן מספר גישות ושיטות מרכזיות אשר משמשות בדרך כלל בהערכות השווי:

בגישה זו השיטה הנפוצה ביותר להערכת שווי הינה שיטת היוון תזרימי המזומנים העתידיים DCF.
הערכת שווי בשיטת DCF- Discounted Cash Flow הינה למעשה מודל פיננסי הקובע כי שווי של נכס נגזר מהתזרים שהוא ייצר בעתיד, כאשר תזרימי המזומנים העתידיים מהוונים למועד הערכת השווי.
העיקרון הבסיסי המונח ביסוד הניתוח בגישת ההכנסות DCF, הינו כי העסק הינו "עסק חי" ופעיל (Ongoing Concern), אשר יפעל בדרך כלל בעתיד הנראה לעין ולכן המטרה היא להגיע לשווי הנוכחי של תחזית תזרימי המזומנים העתידיים. בבסיס הערכת שווי DCF עומד ניתוח ואומדן יכולת העסק ליצור תזרימי מזומנים ולהציג רווחיות בעתיד. תזרימי מזומנים אלו המהוונים בשיעורי היוון מתאימים (המשתנים מעסק לעסק בהתאם לנסיבות ולאופי העסק), מביאים לתוצאה של שווי העסק או הפעילות. ניתוח זה צריך להתבסס על פירוט וניתוח פעילות החברה או העסק למרכיביהם השונים, לרבות הערכות לעתיד בחלופות שונות. יש כמובן לנתח את תוצאות העבר (רווח והפסד) ועל בסיסן להעריך את תוצאות העתיד הן לגבי רווח והפסד והן לגבי תזרימי המזומנים. 

בשיטת DCF, שווי החברה או הפעילות הינו השווי הנוכחי של תזרים המזומנים החופשי הבלתי ממונף (unlevered Cash Flow) המיוצר בתקופת התחזית שנקבעה ובתוספת ערכו הנוכחי של השווי העתידי של החברה בסוף התקופה (Terminal Value). במילים אחרות, תזרים מזומנים מהוון הינו חיזוי תזרימי המזומנים בתקופה עתידית חזויה והיוונו לערך נוכחי לפי שיעור היוון מתאים. בשיעור ההיוון ניקח בחשבון את הריבית חסרת הסיכון, את מחיר ההון העצמי והזר של החברה ואת גורמי הסיכון הספציפיים של החברה או הפעילות. סכום זה מייצג את שווי פעילות החברה.
סכום זה בתוספת נכסים עודפים מייצג את שווי מניות החברה.

הערכת שווי לפי שיטת DCF הינה השיטה המקובלת ביותר (גם על פי הפסיקה הישראלית) להערכת שווים של עסקים חיים.

הערכת שווי עסק חי, מביאה בדרך כלל בחשבון את ההון החוזר הנדרש על פי מאפייני הפעילות הספציפיים (לקוחות, ספקים, מלאי). ההון החוזר הנדרש הוא חיוני להפעלת העסק ולפיכך נתוני ההון החוזר נכללים בתחזית תזרים המזומנים ולכן גם בשווי המהוון של הפעילות. הערכת שווי עסק בשיטת בגישת ההכנסה DCF, מצריך בניית מודל כלכלי המציג את תחזית הרווח התפעולי למספר שנים קדימה, בהתבסס על נתוני החברה או העסק מהעבר, תוך נטרול הוצאות והכנסות משמעותיים חד פעמיים. בשלב הבא יוערך הרווח או ההפסד העתידיים. בשלב הבא תבוצענה התאמות מרווח לתזרים המזומנים (התאמות הקשורות לרכוש קבוע, הון חוזר ומיסוי).

שיעור ההיוון
שיעור ההיוון מהווה את הבסיס להיוון תזרימי המזומנים העתידיים ותרגומם לערכים נוכחיים, ליום הערכת השווי. מקדם ההיוון משקף בדרך כלל את שיעור התשואה הסביר הנדרש על ידי המשקיע, אשר כולל את הריבית חסרת הסיכון במשק, מחיר ההון הזר, מחיר ההון העצמי (התשואה הנדרשת על ידי הבעלים), שיעורי המס החלים על העסק, רמת הסיכון הגלומה בהשקעה הספציפית ועוד.

השיטה מתבססת על הנחת היסוד כי משקיע סביר לא ישלם סכום הגבוה מזה שניתן להחליף בו את הנכס. במילים אחרות, לא יותר מעלות ייצור מחדש, או החלפתו בניכוי פחת והתיישנות הניתנת למדידה. 
בשיטה זו מעריכים את שווי השוק למימוש של הנכסים השונים המצויים בבעלות העסק (כגון נדל״ן מכונות, ציוד, יתרות כספיות לגבייה וכו׳) ומפחיתים מהם את מכלול התחייבויותיו של העסק, למועד ההערכה.
שווי הנכסים כפי שהוא משתקף במאזן העסק, אינו משקף בדרך כלל את ערכם הכלכלי האמיתי של נכסים אלו. במקרה זה יש לבצע הערכה פרטנית של נכסי העסק, תוך הוספת הערך המתקבל מעבר לרשום בספרים, להון העצמי. יש כמובן לתת ביטוי למיסוי שצפוי לחול על ההפרשים בין השווי הכלכלי לשווי במאזן.
השיטה הנפוצה בגישת הנכס היא שיטת השווי הנכסי נטו המותאם. בשיטה זו, יש לזהות את הנכסים וההתחייבויות ולהביא בחשבון את שוויים ועלויות פירוק ומימוש (לפי מידת הרלוונטיות).
גישה זו משמשת בדרך כלל להערכת שווים של עסקים המיועדים לפירוק או עסקים ששווי ההפעלה שלהם כעסק חי נמוך משמעותית משווי הנכסים למימוש, או להערכת שווין של חברות אחזקה. שיטה זו משמשת גם כשווי "רצפה" לשיטות האחרות של הערכת השווי.
חוות דעת מומחה מטעם תובע, נערכות כאשר צד מגיש תביעה לבית המשפט או לבוררות, ומטרת חוות הדעת במקרה זה הינה להוכיח את נזקו של התובע.
חוות דעת מומחה מטעם נתבע, נערכות כאשר הנתבע מבקש להפריך חוות דעת שהגיש נגדו תובע במסגרת הליך משפטי בבית המשפט או בבוררות.
עריכת חוות דעת הכלכלית נעשית בתהליך קפדני ויסודי כדי להבטיח שחוות הדעת תהא מדויקת, ממוקדת ותכלול את התמונה המלאה של הראיות מטעם הלקוח.

ביצוע הערכת שווי חברה לפי גישת השוואה לעסקאות דומות יכולה להתבצע בשתי שיטות:
● שיטת ההשוואה לעסקאות דומות לרבות מכירות של זכויות בישות נשוא הערכת השווי או בעסקים דומים. 
● שיטת ההשוואה לחברות נסחרות דומות (מכפילים).

הערכת שווי חברה לפי עסקאות מכירה דומות
בגישה זו מעריכים את שווי החברה על בסיס השוואה לעסקאות מכירה דומות. בחירת וביצוע השוואה לעסקאות שנעשו בתקופה הסמוכה ככל שניתן למועד ביצוע הערכת השווי, משקפת בצורה מדויקת יותר את הערכים שמשקיעים מוכנים לשלם בהווה, ולכן היא עדיפה על השוואה לעסקאות שנעשו בעבר הרחוק.

הערכת שווי חברה בשיטת ההשוואה, תבוצע במידה ואכן ניתן לאתר עסקאות רלוונטיות והחיסרון שלה נובע מקושי באיתור עסקאות רלוונטיות ודומות שנעשו בין קונה ומוכר מרצון. שכן, החברות שלגביהן נבצע את ההשוואה, צריכות להיות בעלות מאפיינים פיננסיים ותפעוליים דומים כדי שנוכל להחיל מכפיל דומה על החברה המוערכת או להקיש מאותן עסקאות על העסקה אותה בוחנים. בדרך כלל נתוני עסקאות דומות ניתן לאתר רק לגבי חברות ציבוריות. לאחר מציאת עסקה בחברה ציבורית דומה, ניתן לגזור את המכפילים, לבצע התאמות, ולהחילן על החברה המוערכת בהתאם. לצורך ביצוע הערכת השווי, יש להביא בחשבון השוואות איכותיות וכמותיות, עסקאות ומחירים שאינם מושפעים מיחסים מיוחדים בין הצדדים ומועדי הציטוט של נתוני השוק.
עסקאות צד ג' בהון החברה, בדרך כלל מייצגות את האומדן הטוב ביותר לשווי ההוגן, אם הן נעשות בתנאי שוק.

הערכת שווי חברה לפי מכפילים
השיטה השנייה לביצוע הערכת שווי חברה, בגישת ההשוואה, הינה שיטת המכפילים. בד"כ מכפילים יהיו על פרמטרים שונים כגון הכנסות, הכנסות פר מנוי (ARPU), רווח גולמי, רווח תפעולי, רווח נקי ועוד. לפי שיטה זו, בהנחה כי הפרמטר של המכפיל הינו רווח תפעולי, הרי ששוויו של העסק מוערך על בסיס הערכת פוטנציאל הרווחיות הרב-שנתית הממוצעת שלו (מייצגת). פוטנציאל הרווחיות והרווח "המייצג" נקבעים לפי תוצאות פעילות העסק בעבר והערכות לגבי התפתחות הרווחיות בעתיד, תוך מתן דגש למגמת גידול בהכנסות ובהוצאות. שווי העסק נגזר מהרווח התפעולי המייצג המוכפל ב"מכפיל" רווח מקובל בענף. היתרון הבולט של שיטת המכפיל הינו אינדיקציה מהירה לשווי עסק.
קביעת המכפיל המתאים לעסק מתבססת על מכפילים ענפיים ממוצעים לחברות בגודל, בתחום הפעילות ובענף הדומים לעסק המוערך.
לענפים שונים יש מכפילי רווח שונים המושפעים בין היתר גם מגודל החברה ומבנה ההון שלה. יודגש כי קביעת מכפילי רווח מיושמת לרוב כאשר יש חברות רבות להשוואה, כאשר לרוב מדובר בחברות הנסחרות בבורסה או חברות בעלות מאפיינים דומים לחברות הנסחרות בבורסה. עם זאת שיטת המכפיל עשויה לגרום לעיוותים משמעותיים בהערכת השווי ולכן מקובל להתייחס אליה כאינדיקציה מהירה לשווי העסק או כנקודת ייחוס לבדיקת סבירות תוצאות ההערכה על פי שיטת DCF למשל.

FAQ

תשובות לשאלות נפוצות על הערכת שווי

הערכת העתיד העסקי של חברה עסק, דורשת שימוש בשיטות וכלים מקצועיים כמו ניתוח רווחיות, הערכת תזרים המזומנים, והשוואת חברות מתחרות. ניתוח של מגמות בתעשייה ובשוק בו פועל העסק, עשוי להיות חלק מתהליך ההערכה. ר' לעיל פירוט על סוגי הערכות השווי השונות.
בהערכת שווי חברה יש צורך להביא בחשבון את ניתוח הנתונים הפיננסיים, פרמטרים עסקיים ורגולטוריים, ההיסטוריה העסקית של החברה או העסק ועוד.
הערכת השווי של חברה משמשת ככלי חשוב לקבלת החלטות עסקיות מושכלות ומבוססות. היא מספקת מידע מקיף על המצב הפיננסי והכלכלי של החברה ועוזרת לקבלת החלטות על תהליכים כמו מיזוגים, רכישות, או השקעות.

בכל דרך שנח לך, אנחנו נשמח לעמוד לשירותך

התקשר עכשיו

או שעדיף בווצאפ?

בוא נדבר
אם אתם עומדים בפני רכישת חברה, עסק או פעילות עסקית, או שאתם נדרשים לבצע הערכת שווי, לצורך הליך משפטי, גירושים או כחלק ממהלך עסקי המחויב במיסוי, התקשרו אלינו עכשיו לצורך קבלת חוות דעת ראשונית . נשמח לעזור וללוות אתכם בתהליך!
דילוג לתוכן